Flow-kokemuksia ja eustressiä elämään!

Se on kuin uimista onnen ja innostuksen virtauksessa. Se on negatiivisen, kuluttavan stressin vastakohta. Kyseessä on eustressi! Tämä stressi tekee hurjan hyvää! Se saa unohtamaan oman itsensä ja egonsa. Aikakäsitys hämärtyy. Mielen valtaa outo ilo ja täyttymys. Keskittyminen on huipussaan, eustressaaja tuntee tekevänsä juuri sitä, mitä hänen pitääkin tehdä, ja olevansa siinä kaiken lisäksi hyvä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikenlainen stressi on pitkään jatkuneena kuluttavaa, joten on hyvä pitää tasapaino eustressin ja stressittömyyden välillä.

Oma sydän sykähtää ja mieli täyttyy ilosta lasten parkourtemppuja katsellessa. Lapset nauttivat täysin siemauksin tekemisestään, mutta samalla liikutaan oman osaamisen äärirajoilla. Onnistunko ensimmäistä kertaa tempussa, jota olen harjoitellut pitkään? Olen kehittynyt paljon ja tiedän, että osaan homman. Mutta voisinko oppia vielä hiukan lisää? Vaikkapa puolikkaan pyörähdyksen, samalla kun teen voltin? Voisinko hypätä vielä hiukan korkeammalle? Rajoittuuko tällainen osaamisen ja oppimisen riemu vain lapsiin? Ei suinkaan, sillä aikuinenkin voi onneksi kokea samanlaista innostusta ja onnistumista!

Eustressi on lähellä niin kutsuttua flow-tilaa. Psykologi Mihály Csíkszentmihályin kehittämän Flow-teoriassa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa minän tavoitteiden kanssa. Flow-kokemuksen seurauksena minän järjestys on aikaisempaa monimuotoisempi (minän kompleksisuus kasvaa). Flow-kokemuksessa psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen. Flow-tilassa ihminen paneutuu täydellä kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien tietoisuudestaan kaiken muun. Flow-kokemus lisää psyyken sisäistä vahvuutta koska tällöin ihminen saa mielenmaisemansa järjestykseen. Täydellinen flow syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat asetettua haastetta. Csíkszentmihályi on tutkimuksissaan todennut ihmisen olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään. Mikä meidät siis tekee onnelliseksi? No tietysti FLOW! Energiavirran mukana soljuessa voi unohtaa itsensä. Silloin voi lähestulkoon muuttua joksikin aivan toiseksi.

Flow’ta voidaan kuvata kolmella säännöllä: 

  1. Tavoitteita on yksi - eli keskitytään vain yhteen asiaan.

  2. Tavoite tuntuu merkitykselliseltä.

  3. Tekeminen on kyllin haastavaa, tekijä on osaamisensa rajoilla.

Flow-kokemuksia kannattaa etsiä tietoisesti, sillä niiden kokeminen voi lisätä oleellisesti elämän merkityksellisyyden tunnetta. Eustressi ei löydä itsestään kenenkään luo, vaan sitä on etsittävä kokemisen ja tekemisen kautta sellaisista asioista jotka innostavat. Mikä sitten on flow’n vastakohta? Csíkszentmihályin mukaan se on psyykkinen entropia. Kyseessä on tietoisuuden epäjärjestys, jossa havainnot ovat ristiriidassa aikomusten kanssa. Psyykkinen entropia aiheuttaa tarkkaavaisuuden kohdistumisen oman eheyden kannalta epäolennaiseen ja psyykkistä energiaa kuluttavaan toimintaan. Miksi tämä kuulostaa jotenkin tutulta? Enemmän flowta, kiitos. Ja vähemmän neustressiä ja maailmantuskaa.

Mitä psyykkinen entropia voisi omalla kohdalla tarkoittaa? Jostain syystä mieleen tulee lasten riitojen selvittely tai perheen sairastaminen, silloin kun on oikein väsynyt ja kotikin sotkuinen. Tilanne, jossa on monta sielua tyhjentävää tekijää yhtä aikaa. Psyykkinen entropia voi tarkoittaa työprosesseja, jotka tehdään väärin silloin kun itse tietää kuinka ne todella tulisi tehdä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Se on uutisten lukemista sodista, nälänhädästä ja kurjuudesta. Psyykkistä entropiaa ovat ristiriitaiset tilanteet, joissa asiat eivät suju niin kuin toivoisin niiden sujuvan. Kyllähän sellainen vetää mielen matalaksi. 

Ikävien asioiden hyvä puoli on kuitenkin se, että jos päätän olla surkuttelijan sijaan aktiivinen toimija, pääsen kenties hivenen lähemmäksi flow’ta. Jos toimisinkin sovittelijana riidassa, kehittäisin toiminnallani työprosesseja, tai lahjoittaisin kuukausittain pienen summan rahaa hyvään tarkoitukseen? Näin voi saada tunteen siitä, että asiat ovat edes osittain omassa päätösvallassa. Jos tämä ei vielä johda suoranaiseen flow-tilaan, ainakin olen hivenen kauempana psyykkisen entropian pelottavaa reviiriä.

Siinä missä stressi kuvastaa kielteistä kuormittumista ja verottaa jaksamista, eustressi auttaa jaksamaan ja onnistumaan. Eustressiä voidaan pitää välttämättömänä ihmisen henkiselle kasvulle sekä uusien taitojen hallitsemiselle. Monet innovaatiot ja keksinnöt tehdään eustressin tilassa. Kannattaa muistaa, että olipa eustressi kuinka nautinnollista tahansa, myös siitä on palauduttava. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelu voi tuottaa eustressiä ja endorfiineja, mutta liiallisina annoksina nautittuna keho ei ehdi palautua, jolloin kokemus muuttuu stressaavaksi ja hyvä kunto ylikunnoksi. Myös myönteinen stressi kuormittaa elimistöä, joten siitäkin on osattava irtautua säännöllisin väliajoin. Rauhoittuminen eri ympäristössä kuten vaikkapa kesämökillä on erinomainen tapa purkaa kaikenlaista stressiä, hyvää ja haitallista.

Mitä voisit tehdä jotta, löytäisit hyvän flow’n? Minkä asian tekeminen saa sisäiset Excel-taulukkosi täydelliseen järjestykseen? Mitä tehdessä sisälläsi soi sinfonia? Milloin sinusta tuntuu siltä, että juuri näin tämän pitääkin mennä! Itse saavutan flow-tilan pianoa soittaessani, urheillessani tai kirjoittaessani.  Aivan erityistä flow’ta koen kirjoittaessani flow’ta käsittelevää blogiartikkelia. Vinkki: kokeile kirjoittamista. Muita keinoja flow’n lisäämiseksi elämään on esimerkiksi ajankäytön suunnittelu energian optimoimiseksi, sellaisten asioiden tekeminen joita rakastaa, omien taitojen kehittäminen, erilaisten vaihtoehtojen kartoittaminen, ongelmien tarkasteleminen usealta puolelta, monipuolisuuden tavoittelu sekä eri tapojen löytäminen omien tunteiden ilmaisemiselle. Kun luot elämääsi mahdollisimman paljon flow’ta rikastutat omaa sisäistä maailmaasi ja lisäät oleellisesti onnellisuuttasi. 

Lähteet:

Mikkonen, Mikael (18.8.2018) Stressillä on myönteinen puoli: Eustressi auttaa jaksamaan, ja sitä voi houkutella esiin. https://yle.fi/uutiset/3-10325722

Flow. https://fi.wikipedia.org/wiki/Flow

Edellinen
Edellinen

Oletko sinäkin viivyttelijä?

Seuraava
Seuraava

Blogi alkaa